08-01-2020

18e verjaardag een belangrijke mijlpaal

18e verjaardag een belangrijke mijlpaal!!

Voortaan ben je zelf verantwoordelijk voor een heleboel zaken

# Er verandert wel wat als je 18 jaar wordt

Hoera, 18 jaar!

Eindelijk zelf autorijden, stemmen en alcohol kopen. Maar dat is niet alles. Er moeten ook officiële zaken geregeld worden. Zo ben je ineens zelf verantwoordelijk voor je zorgverzekering. En wil je een auto kopen? Dan ben je verplicht om deze WA te verzekeren. Wat moet er allemaal gebeuren? En waar moet je beginnen?!

Wij helpen je graag! Kom langs en ontvang een leuke GOODIEBAG

ZORGVERZEKERING
Als je 18 jaar bent, ben je niet meer gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Je krijgt een eigen zorgverzekering. Wist je dat er allerlei zorgverzekeringen bestaan speciaal voor jongeren en studenten? Zo voorkom je dat je onnodig geld betaald voor zorg die je helemaal niet nodig hebt! Het aanbod is groot. Laat je daarom goed adviseren.

Aanvullende verzekering
Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht.

Zorgtoeslag
Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor de zorgtoeslag (een tegemoetkoming in de kosten van je verplichte zorgverzekering). Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website van de Belastingdienst of met de de app Jouw zorgtoeslag. Betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag.

Eigen risico
Let op: je hebt een eigen risico voor zorgkosten. Dit is een bepaald bedrag aan zorgkosten dat je eerst zelf moet betalen, voordat de zorgverzekeraar over gaat op vergoeding. De zorgverzekeraar vergoedt alle zorgkosten boven het eigen risico. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico, dan betaal je een lagere premie.

AUTOVERZEKERING
De Jong geeft het eerste jaar 10% korting op de WA-verzekering van je eerste auto.
Yes, als je je rijbewijs al hebt mag je nu autorijden zonder toezicht. Misschien hebje zelf al genoeg gespaard voor een eigen auto. Deze moet je wel verplicht WA verzekeren. En dan komt het goed uit dat De Jong het eerste jaar 10% korting op je autoverzekering geeft. Maak snel een afspraak en kom de korting verzilveren.

STAP OVER NAAR REGIOBANK EN ONTVANG DIRECT 50 EURO OP JE REKENING
Je mag nu zonder toestemming van je ouders een bankrekening openen. De meesten 18-jarigen hebben echter al wel een betaalrekening en een spaarrekening en ook de bankapp staat vaak al op je mobiel. Je weet zo altijd hoeveel geld je nog op je rekening hebt. Laat je goed over de verschillende soorten spaarrekeningen informeren, zo kun je later daadwerkelijk je wensen realiseren. Begin ook meteen met geld opzij zetten. Hessel Bais, onze Zelfstandig Adviseur van RegioBank bespreekt graag alle mogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op onze RegioBank pagina.

CHECK OOK JE ANDERE VERZEKERINGEN
Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen.

ABONNEMENTEN EN CONTRACTEN AFSLUITEN
Met 18 jaar ben je zelf financieel verantwoordelijk. Je kunt zonder toestemming van je ouder(s) een telefoon- of ander abonnement afsluiten.

Let op: je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten. Je ouders kunnen eventuele aankopen of leningen die je afsluit niet meer terugdraaien.

ALCOHOL KOPEN
Met 18 jaar mag je alcohol drinken, bij je hebben en kopen.

STEMMEN
Elke Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18e jaar stemmen. Dit is het actief kiesrecht (ook wel stemrecht genoemd). Stemmen is in Nederland niet verplicht. Met 18 jaar kun je je ook verkiesbaar stellen. Dit is het passief kiesrecht.

Kijk voor meer informatie ook eens op de pagina van de Rijksoverheid.

De Jong maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen