01-03-2010

Nieuwsbrief De Jong lente 2010

De vorst voorbij: schade door steenslag

De kans is groot dat u na de extreme vorstperiode te maken krijgt met schade door steenslag. De vorst zorgt er namelijk voor dat het asfalt brosser wordt. Steentjes en stukken asfalt liggen los op het wegdek en dwarrelen rond door het verkeer, met alle gevolgen van dien.

Wanneer uw voorruit een sterretje heeft opgelopen, dan is het zaak deze zo snel mogelijk te laten repareren. Bent u tegen WA met beperkt casco of volledig casco verzekerd, dan heeft u geen eigen risico. Datzelfde sterretje kan namelijk ieder moment in een barst veranderen. Wanneer u de ruit laat repareren bij Carglass, Glasconnect, Glasgarant en dergelijke, dan heeft u een lager eigen risico dan wanneer u bij andere reparateuren de ruit laat vernieuwen.

Is uw schade inderdaad ontstaan als gevolg van een slecht wegdek, dan is het goed u te informeren over de mogelijkheid de wegbeheerder hiervoor aansprakelijk te stellen. Rijkswaterstaat werkt hard om de schade aan het wegdek te herstellen en te voorkomen. Door spoedreparaties wordt het wegdek tijdelijk hersteld en er worden vaak borden geplaatst om automobilisten te waarschuwen hun snelheid aan te passen. Desondanks hebben honderden automobilisten inmiddels een schadeclaim ingediend bij Rijkswaterstaat. Voor meer informatie, Klik hier

De wegbeheerder kan worden aangesproken voor schade ontstaan door een gebrek aan de weg. Ook voor schade die is ontstaan door steenslag is de wegbeheerder in principe aansprakelijk. Noteert u daarom het nummer van de weg en het hectometerpaaltje wanneer uw auto flink door een steen wordt geraakt.

Er zijn wel uitzonderingen. Zo is de wegbeheerder bijvoorbeeld niet aansprakelijk als hij kan aantonen, dat hij de weg goed en regelmatig controleert en/of voldoende heeft gewaarschuwd voor een gebrek in de weg, bijvoorbeeld door het plaatsen van signaalborden. Indien Rijkswaterstaat zich kan beroepen op een van deze uitzonderingen, kunt u dus geen beroep op hen doen. Ook wanneer u regelmatig gebruik maakt van een route waarvan u weet dat er veel steentjes liggen, kunt u hen niet aansprakelijk stellen.
De autoschade wordt wel gedekt door de volledig cascoverzekering. Echter wanneer de schade niet verhaald kan worden, zal een dergelijke vergoeding wel gevolgen hebben voor de no-claimkorting.

Laat u door onze schadeafdeling adviseren wat voor u het beste is.

Haal uw oldtimer maar van stal
U heeft ze misschien al weer gezien. Oldtimers, klassieke auto’s uit een tijdperk waarin soms de bestuurder nog niet eens was geboren. Nederland telt ongeveer 200.000 klassieke auto’s. En dat aantal neemt zelfs toe. Ruim een derde hiervan staat op 'stal' als hobby of als belegging. Ook voor hen betekent lente; weer de weg op. Vooral de 2CV, de Kever en de Snoek zijn populair. Oldtimers worden door hun trotse bezitters goed onderhouden waardoor het dagelijkse gebruik nog steeds toeneemt. De waarde van deze auto's ligt vaak hoger dan men denkt. Tegen een lage premie kunnen (kostbare) klassiekers WA met een volledig cascodekking verzekerd worden. Behalve met een doorgaans aantrekkelijke autoverzekering, wordt de bezitter van een oldtimer ook mild behandeld door de fiscus. Voor auto’s die ouder zijn dan 25 jaar betaalt men geen motorrijtuigenbelasting. Wilt u meer lezen over deze verzekering, Klik hier

Reis- en garantie annuleringsverzekering

Of u nu vaak of minder vaak op reis gaat, een goede voorbereiding zorgt ervoor dat u prettiger op reis gaat. Een reisverzekering afsluiten helpt hier ook bij. In onze vorige nieuwsbrief hebben wij het gehad over de doorlopende reisverzekering. Deze kan worden uitgebreid met een doorlopende annuleringsverzekering. Een uitgebreide variant daarvan is de garantie annuleringsverzekering.

Garantie annuleringsverzekering
Nadat uw vakantie is geboekt, kan er nog van alles met u of uw gezin gebeuren waardoor u plotseling genoodzaakt bent uw reis te annuleren. Ook onderweg of op de plaats van bestemming kan u iets overkomen waardoor u genoodzaakt bent de vakantie af te breken. Dat is allemaal vervelend genoeg, maar het wordt extra vervelend wanneer u dan toch de kosten moet betalen voor de vakantiedagen die u mist. Wanneer u een annuleringsverzekering afsluit, krijgt u de annuleringskosten vergoed wanneer uw reis onverwacht niet door kan gaan, of ontvangt u een afbreekvergoeding als de reis voortijdig uw geplande terugkeerdatum wordt beëindigd. Het grote voordeel van een garantie annuleringsverzekering is dat u zelfs in deze genoemde situatie meestal de gehele reissom vergoed krijgt. Ditzelfde geldt in geval van een ziekenhuisopname tijdens de vakantie van minimaal vier nachten. Zo kunt u later van een compleet nieuwe vakantie genieten. Dus voor een kleine premietoeslag, grote extra zekerheid.

Als u geen doorlopende annuleringsverzekering heeft afgesloten, kunt u ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten.
Let echter wel op dat u uw annuleringsverzekering binnen veertien dagen na het boeken van uw reis afsluit.

Meer informatie naar aanleiding van onze nieuwsbrief
Dank u voor uw aandacht. Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen gekregen, of wilt u een advies toegespitst op uw persoonlijke situatie, dan kunt u ons bellen: 0223 68 87 88. U kunt ons ook mailen, één van onze adviseurs neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, Klik hier

De Jong maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen