01-09-2012

Nieuwsbrief De Jong najaar 2012

Permanente educatie
Wat u waarschijnlijk niet weet is dat de AFM ons verplicht dat alle medewerkers die u te woord staan per anderhalf jaar opnieuw examen moeten doen zodat de waarde van het 'ooit' behaalde diploma in stand blijft. Voor ons bedrijf gaat het hierbij om een vijftigtal medewerkers. Gemiddeld doen zij per persoon een drietal examens en alleen als zij deze examens halen mogen zij u advies geven.

Complexe producten
Dit begrip treft u steeds meer in de pers en op internet aan en hoort u steeds vaker op televisie en radio. Wat is nu een complex financieel product?
Een complex financieel product is vaak een combinatie van soorten producten. Soorten producten zijn bijvoorbeeld: beleggen, sparen, verzekeren en lenen. Als de waarde van zeker één van deze producten afhangt van de ontwikkelingen in de markt is het complex. Een beleggingsverzekering is bijvoorbeeld complex. Bij deze verzekering betaal je premie en een gedeelte hiervan wordt belegd. Je verzekert én je belegt. En de waarden van je belegging hangt af van de ontwikkelingen in de markt.

De meest voorkomende complexe producten

  • hypotheken gekoppeld aan een levensverzekering, een spaar- of beleggingsrekening
  • lijfrenteverzekering
  • pensioenverzekering
  • levensverzekering gekoppeld aan beleggingen
  • beleggingsfondsen

Als wij op dit gebied voor u moeten adviseren of bemiddelen dan moeten wij het advies vastleggen in een klantprofiel.

Beleggingsverzekeringen
In een vorige editie hebben wij u al eens aangegeven dat het misschien verstandig is om te kijken naar uw verzekeringen waar premie wordt omgezet in beleggingen. Per 1 januari jongstleden hebben wij in verband met het afschaffen van de spaarloonregeling vele honderden reacties gehad. Vele polissen worden momenteel omgezet in een ander product. Dat is onder andere de bancaire lijfrenterekening. Op deze op uw naam gestelde rekening krijgt u over het saldo een rentevergoeding. U heeft dan niet meer te maken met koersrisico. En dat is wel zo prettig. Heeft u een polis met een garantiekapitaal dan kan het wellicht beter zijn dit zo te laten. Een goed advies is dus onontbeerlijk. Laat u dus goed voorlichten.

Reisverzekering
Als u op reis of vakantie gaat sluit u meestal een reisverzekering af. Voor veel mensen is dat de gewoonste zaak van de wereld. Er zijn twee verschillende reisverzekeringen: een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering.

Wat is het verschil tussen een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering?
Als je niet vaker dan één of twee keer per jaar op vakantie gaat, dan is een kortlopende reisverzekering, ook wel dagreisverzekering of aflopende reisverzekering genoemd, de beste keuze. U sluit deze verzekering af voor dezelfde periode als de reis of vakantie. Wanneer de vakantie is afgelopen stopt ook de reisverzekering. Ook de premiebetaling is eenmalig. Een doorlopende reisverzekering is beter en goedkoper indien u meerdere keren per jaar op reis gaat. Denk bijvoorbeeld aan een zomervakantie, stedentrip, wintersport en een weekendje weg. U bent dan het hele jaar door verzekerd. Dat is handig omdat u niet steeds apart een reisverzekering hoeft te sluiten. Een doorlopende reisverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd.

Waarom is het zinvol om een reisverzekering af te sluiten?
Misschien stelt u zichzelf wel eens de vraag of u wel of niet een reisverzekering moet afsluiten? Zeker als u nooit een schade heeft geleden. Toch is het onverstandig om zonder reisverzekering op reis te gaan. Vooral bij een (ernstige) ziekte of een ongeval is goede hulp van groot belang. De kosten van medische hulp kunnen vaak erg hoog zijn. Een reisverzekering met dekking van medische kosten in het buitenland is de basis van een zorgeloze vakantie. Want medische voorzieningen zijn in het buitenland vaak extreem duur. Uw zorgverzekeraar betaalt niet alle kosten. Daarnaast is het een fijne gedachte dat u 24-uur per dag , zeven dagen per week de Alarmcentrale kunt bellen voor hulp en advies. Ook kunt u de rubriek annuleringskosten meeverzekeren. Deze rubriek zorgt ervoor dat als u bijvoorbeeld ziek wordt de kosten van de geboekte reis kunt verhalen op de verzekering.

Roodstand
Banken laten de consument onbeperkt en onnodig duur rood staan. Cijfers van het CBS wijzen uit dat de gemiddelde roodstand per maand (€ 3.800,-) structureel hoger is dan het maandelijkse modale netto inkomen (gemiddeld € 1.800,-). Inmiddels is de schuld in roodstand gedurende de afgelopen vijf jaar opgelopen van € 7,8 miljard tot € 10,1 miljard, wat neerkomt op een stijging van maar liefst 29,5%. Volgens de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) doen banken te weinig om oneigenlijk gebruik van roodstanden terug te dringen.

Financiële armslag
Roodstand is bedoeld om de consument een korte periode extra financiële armslag te bieden, waarna deze met het maandelijkse inkomen wordt ingelost. Veel mensen weten niet dat zij hoge rentes (tot 15%) betalen voor het rood staan.

Alternatieven
De consument heeft belang bij een volledig advies over de mogelijkheden van het lenen van geld. Er zijn voordeligere alternatieven voor structurele roodstanden die niet alleen een lagere rente bieden, maar ook rekening houden met het bestedingsdoel en de persoonlijke omstandigheden van de klant. Als een consument meer of langer wil lenen, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een duurzaam gebruiksgoed, is een ander type lening een stuk voordeliger. Zo kan structurele roodstand worden voorkomen. Dit past beter in de gewenste, algemene ontwikkeling van het terugdringen van schulden.

Voorbeeld
Klant staat € 3.800,- rood tegen 15%,
Dit betekent € 570,- aan rente per jaar.

Bij De Jong kunt u dit omzetten naar 5,8%; een besparing van maar liefst € 349,60 per jaar.

Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen, of wilt u een advies, dan kunt u ons bellen of mailen: 0223 68 87 88 of [email protected]

De Jong maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen