18e verjaardag een belangrijke mijlpaal!

Voortaan ben je zelf verantwoordelijk voor een heleboel zaken #erverandertwelwat

 Vrijblijvende afspraak maken
18e verjaardag een belangrijke mijlpaal!

Hoera, 18 jaar! Eindelijk mag je zelf autorijden, stemmen en alcohol kopen. Maar dat is niet alles. Er moeten ook officiële zaken geregeld worden. Zo ben je ineens zelf verantwoordelijk voor je zorgverzekering. En wil je een auto kopen, dan ben je verplicht om deze WA te verzekeren.

Wat moet er nog meer allemaal gebeuren? En waar moet je beginnen?! Wij helpen je graag op weg. Kom langs voor een vrijblijvend gesprek en ontvang een leuke GOODIEBAG!

 

Zorgverzekering

Als je 18 jaar bent, ben je niet meer gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Je krijgt een eigen zorgverzekering. Wist je dat er allerlei zorgverzekeringen bestaan speciaal voor jongeren en studenten? Zo voorkom je dat je onnodig geld betaalt voor zorg die je helemaal niet nodig hebt! Het aanbod is groot. Laat je daarom goed adviseren.

Aanvullende verzekering
Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht.

 

Eigen risico
Let op: je hebt een eigen risico voor zorgkosten. Dit is een bepaald bedrag aan zorgkosten dat je eerst zelf moet betalen, voordat de zorgverzekeraar over gaat op vergoeding. De zorgverzekeraar vergoedt alle zorgkosten boven het eigen risico. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico, dan betaal je een lagere premie.

 

Zorgtoeslag
Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor de zorgtoeslag (een tegemoetkoming in de kosten van je verplichte zorgverzekering). Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website van de Belastingdienst of met de de app Jouw zorgtoeslag. Betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag.

Autoverzekering

De Jong geeft het eerste jaar 10% korting op de WA-verzekering van je eerste auto.

Yes, als je je rijbewijs al hebt mag je nu autorijden zonder toezicht. Misschien heb je zelf al genoeg gespaard voor een eigen auto. Deze moet je wel verplicht WA verzekeren. En dan komt het goed uit dat De Jong het eerste jaar 10% korting op je autoverzekering geeft. Maak snel een afspraak en kom de korting verzilveren.

Stap over naar RegioBank

En ontvang direct 50 euro op je rekening

Je mag nu zonder toestemming van je ouders een bankrekening openen. De meesten 18-jarigen hebben echter al wel een betaalrekening en een spaarrekening en ook de bankapp staat vaak al op je mobiel. Je weet zo altijd hoeveel geld je nog op je rekening hebt. Laat je goed over de verschillende soorten spaarrekeningen informeren, zo kun je later daadwerkelijk je wensen realiseren. Begin ook meteen met geld opzij zetten. Hessel Bais, onze Zelfstandig Adviseur van RegioBank bespreekt graag alle mogelijkheden.

Kijk voor meer informatie op onze RegioBank pagina.

Check ook meteen je andere verzekeringen

Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen.

ABONNEMENTEN EN CONTRACTEN AFSLUITEN
Met 18 jaar ben je zelf financieel verantwoordelijk. Je kunt zonder toestemming van je ouder(s) een telefoon- of ander abonnement afsluiten.

Let op: je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten. Je ouders kunnen eventuele aankopen of leningen die je afsluit niet meer terugdraaien.

STEMMEN
Elke Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18e jaar stemmen. Dit is het actief kiesrecht (ook wel stemrecht genoemd). Stemmen is in Nederland niet verplicht. Met 18 jaar kun je je ook verkiesbaar stellen. Dit is het passief kiesrecht.

ALCOHOL KOPEN
Met 18 jaar mag je alcohol drinken, bij je hebben en kopen.

Kijk voor meer informatie ook eens op de site van de Rijksoverheid!

De Jong maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen